poniedziałek, 10 lutego 2014

Smakowita tarta mięsna z czosnkową nutką oraz sosem serowym.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wielorakim zastosowaniem.
W zasadzie próbowałam użyć ją do każdej potrawy.
I co?
Po prostu jestem zachwycona.
W przyrządzonej tarcie nadała niesamowitego smaku.
Od razu przypomniał mi się smalczyk i zapach z Babcinej chatki.
Kiedy to własnie moja Babcia przygotowywała smalczyk z ziołami.
Powrót do dziecięcych lat!!! 
Bezcenne. I to dzięki Smakowitej Pajdzie.

Smakowita Pajda na stołach Króluje.
Wszystkich dookoła smakiem ujmuje.
Dziecięce lata przypomina.
Cała rodzina o Smakowitą Pajde się dopomina.
W mojej kuchni jej nie brakuje.
Potrawy każdy z przyjemnością pałaszuje.






CIASTO:

250 g mąki pszennej
100 g masła
50 ml wody
25 g Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi
1 jajko
sól

Wszystkie skłądniki wymieszać ręką.
Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę.
Stolnicę wysypać mąką i rozwałkować ciasto. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Na ciasto wyłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i wysypać
np. grochem . Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 

FARSZ:

300g mięsa mielonego
1 cebula pokrojona w piórka lub dowolnie
2 ząbki czosnku
4-5 łyżeczek koncentratu bądź ketchupu
1 łyżeczka pieprzu czarnego
sól
1 łyżeczka bazylii 
1 łyżeczka curry
2 łyżki Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi

Na rozgrzaną patelnię dodać Smakowitą Pajdę. Teraz włóż mięso i podsmaż.
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij.
Gdy mięso już bedzie gotowe dodaj koncentrat lub ketchup (według uznania) i wymieszaj całość.
Teraz dopraw wszystko solą, pieprzem, łyżeczką curry i bazylią.


SOS SEROWY:

200g serka wiejskiego ze szczypiorkiem
5 łyżek mleka
1 garstka startej mozzarelli
świeży szczypiorek

Serek włożyć do małego garnuszka i dodać mleko. Mieszać aż serek się rozpuści.
Dodać następnie garstkę mozzarelli (dzięki czemu sos lekko zgęstnieje).
Na koniec wrzucić posiekany szczypiorek.


Gdy ciasto już się podpiecze wyłóż równomiernie farsz i polej sos po całości.
Piecz tartę ok. 25 minut w temp. 170 stopni C.


SMAKOWITE CHWILE GWARANTOWANE!!!

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz