poniedziałek, 4 marca 2013

Karmelizowana pierś z kurczaka w sosie cytrynowo - miętowym

Danie jest wyśmienite a sos cytrynowo - miętowy niesamowicie orzeźwia.Zapraszam do wypróbowania potrawy.


Składniki:

500 gram piersi z kurczaka
6 łyżek miodu
cukier puder
4 sztuki cytryny
Liście świeżej mięty
5 łyżek Oliwy



Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka dokładnie umyć,następnie pokroić w plastry o grubości 2 cm. Zalać je miodem dokładnie wymieszać. Mięso karmelizować na wysmarowanej oliwą oraz mocno rozgrzanej patelni do grillowania. Wycisnąć sok z cytryn - przelać do blendera wsypać cukier puder oczywiście tak aby smak sosu był słodko-kwaśny. Świeżą miętę wsypać do blendera i zmiksować wszystkie składniki. Do rondelka wlać zawartość zmiksowanego sosu. W rondelku lekko zagotować sos tak by cukier dokładnie się rozpuścił. Gotową pierś rozłożyć na półmisku,polać sosem,przybrać listkami mięty oraz cytryną. Ucząc się w szkole gastronomicznej potrawa ta wygrała w konkursie na Mistrza Szkolnej Patelni. SMACZNEGO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz